Letouni

12. října 2009 v 18:30 | žrc |  Referáty-SAVCI

Letouni

Letouni se jako jediní ze savců mohou aktivně pohybovat ve vzduchu.K tomu mají uzpůsobeny přední končetiny,které jsou přeměněny v křídla.Mezy prsty,tělem a zadními končetinami je natažena tenká létací blána.Létají velmi rychle,tiše a obratně.Všichni letouni jsou noční savci,ve dne odpočívají a v noci vylétávají na lov.Orientují se pomocí echolace.Vysílají ultrazvukové signáli tlamičkou a jijich odraz zachycují sluchem.
U nás přezimují letouni v jeskyních,dutých stromech,starých šachtách nebo na půdách domu.Během přezimování spotřebovávají své tukové zásoby.
Netopýři :žijí ve velkých koloniích.Mláďata se rodí slepá a holá.Většina času tráví zavěšena na břiše samice.Některé netopýří mamky vylétají na lov i a mládětem.U nás žije 24 druhů netopýrů a všichni jsou chráněni zákonem.Živý se hmyzem.

Netopýr černý:
Středně velký netopýr, nezaměnitelný s žádným jiným druhem, charakteristický vzhled mu dodávají velké a široké boltce otočené dopředu a naspodu na čele srostlé. Tragus (ušní víčko ) je poměrně dlouhý, rovný a zašpičatělý. Srst stejně jako blány a boltce je zbarvena hnědočerně až černě, a to i na břišní straně. U starších jedinců jsou špičky chlupů na hřbetě bílé, což dodává zbarvení poněkud stříbřitý nádech. Epiblema (kostěné rozšíření ostruhy zpevňující okraj ocasní létací blány některých netopýrů) chybí.
Netopýr ušatý:
Netopýři rodu Plecotus se od jiných netopýrů střední velikosti liší neobyčejně dlouhými boltci, které v letu drží vztyčené a otočené dopředu. Boltce jsou na čele vzájemně srostlé blanitým lemem a opatřené 18-24 příčnými svaly, s jejichž pomocí je netopýr v klidu harmonikovitě skládá nazad. Při zimování jsou boltce přiloženy k boku těla a složeny pod křídly, takže dopředu vyčnívají jen dlouhá blanitá ušní víčka (tragy).hřbet je hnědavý, na břichu bývá srst bělavá s hnědožlutým nádechem. K dalším znakům patří zřetelně delší palec na křídle (delší než 6 mm) s dobře odlišeným drápem, dlouhé prsty na noze s hmatovými chlupy

Netopýr velký:
Už na první pohled jde o velkého netopýra s poměrně dlouhými blanitými boltci (při přeložení dopředu přesahují úroveň čenichu) a s přímým, rovným tragem (ušní víčko). Boltce jsou relativně velké i ve srovnání s jinými druhy rodu Myotis (vyjma netopýra dlouhouchého), od kterých ho ve většině případů spolehlivě odlišíme podle celkově větší velikosti. Záměna je možná jen s netopýrem ostrouchým. Ve srovnání s ním má boltce zřetelně širší (nad 16 mm), delší (většinou nad 26 mm) a s dopředu prohnutou přední hranou, dále se vyznačuje relativně kratším ocasem , postrádá světlou skvrnu na čele a v typickém provedení se v jeho zbarvení více uplatňují hnědavé tóny. Srst na hřbetě je u dospělců špinavě hnědá a u mláďat i nerozmnožujících se jedinců sytě šedavá, břicho bývá špinavě bílé a boltce i blány jsou světle hnědé.
Netopýr vodní:
Od ostatních menších zástupců rodu Myotis se liší hlavně připojením křídelní blány, která se upíná k noze až v místě patního kloubu, takže celé chodidlo zůstává volné. Boltce jsou poměrně krátké a široké, se 4-5 příčnými záhyby, netopýr je v klidu i při zimování sklápí nazad. Tragus dosahuje přibližně poloviny výšky boltce, výraznější zářez na okraji boltce chybí. Zbarvení boltců a blan je světle hnědé, srst bývá tmavohnědá na hřbetě a hnědošedá až šedobílá na břiše. Ve zbarvení mladých jedinců jsou hnědé odstíny méně výrazné, celkově jsou mláďata tmavší. Kolem očí bývá větší neosrstěná plocha a jednoletá zvířata mají ve středu dolního rtu tmavou tečku.

Netopýr parkový:
Ačkoli jde o největšího evropského zástupce rodu Pipistrellus, je výrazně menší než většina ostatních našich netopýrů. Jako jiné druhy rodu má krátké kožité boltce s kratičkým, tupě ukončeným tragem, poměrně úzká křídla a dobře vytvořenou epiblemu, jejich vzájemné odlišení je dost obtížné a vždy je nutné posoudit více znaků.
Srst na hřbetě bývá sytě hnědá s lehce olivovým nádechem, avšak bez výraznějších zlatavých tónů nádechů, břicho je světlejší, hnědošedé. Osrstění ocasní blány je výraznější než u ostatních druhů - na spodní straně sahá zhruba do poloviny délky ocasu (u ostatních vyjma netopýra nejmenšího zhruba jen do třetiny).
Netopýr brvitý:
V mnoha směrech je dost podobný netopýru řasnatému (Myotis nattereri), ale nemá kartáčovitý lem na okraji ocasní blány ani esovité prohnutí ostruhy, a už na dálku je patrné jeho výrazně odlišné zbarvení. Celá hlava včetně boltců i neosrstěných partií je tmavá se zřetelným temně rezavým nádechem, na hřbetě je srst u dospělců nápadně rezavá až hnědočervená a naspodu těla žlutavě šedobílá a s nádechem do rezava. Pesíky jsou vlnité a zřetelně tříbarevné.

Kaloňi:
Kaloň Indický :
Kaloní hlava se dosti podobá psí nebo liščí, proto se jim v mnoha jazycích (např. v angličtině) říká létající lišky. Odpočívají zavěšeni za nohy hlavou dolů, zabaleni do svých křídel.
Vyhýbá se větší souši, jako jsou velké ostrovy nebo pevnina. Žije v koloniích, je aktivní za soumraku a v noci. Samice je březí 5 měsíců a rodí 1 mládě, které se zpočátku drží matce na hrudi.
Jejich kolonie dosahují 800 - 1000 členů. Jejich tělo je dlouhé 30 cm a váží 0,2 - 0,5 kg. Živí se zralými plody.

kaloň malajský - rozpětí křídel až 1,7 m, nejsou nebezpeční, živí se např. květy a plody
banánovníku
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Jsi kuřák nebo nekuřák?

Jsem kuřák
jsem nekuřák

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama