Kočkovité šelmy

27. října 2009 v 14:39 | žrc |  Referáty-SAVCI

Kočkovité Šelmy

Kočky jsou masožravci. Zvolna a opatrně se kradou porostem za svou kořistí. Potom se na překvapenou oběť náhle vrhnou a ostrými špičáky jí rychle zasadí smrtelnou ránu. Největší kočkovitou šelmou se pruhovaný tygr, který dokáže sežrat až 25kg masa na posezení. Jaguáři skvrnití číhají na kořist na stromě. Jeho strava je prasátko pekari nebo tapír jihoamerický. Dokáže však sežrat i obrovského aligátora.

Když kočce padne světlo do očí, rozzáří se jí jako dorazové sklíčko na kole. Zvláštní vrstva v kočičích očích totiž světlo odráží. Díky tomu na sítnici dopadá mnohem více světla a kočky vidí i za šera šestkrát lépe než my.

Většina kočkovitých šelem zatahuje pomocí šlach své dýkovité drápky do zvláštních pouzder, proto si je nebrousí. Zatahují je většinou když číhají na kořist, aby se mohli velmi tiše pohybovat v trávě. K nehlučnému pohybu jim ještě pomáhají měkké polštářky.


Tygr

Tygr je na svou mohutnost štíhlý. Tygří tělo je přizpůsobeno k životu v lesích a pralesích. Pralesní zvířata se musí prodírat křovinami a mezi stromy, a proto hlavně u šelem, které se plíží za kořistí, je takový tvar těla nutný.
Tygr je lesní a pralesní šelmou. K životu v pralese je přizpůsoben stavbou těla a zbarvením. Jeho srst je světle a tmavě pruhovaná a hodí se k lesnímu prostředí. Zoologové se shodují na tom, že běží-li tygr lesem je i na malou vzdálenost "šedivý". Tedy zbarvení, které se nám zdá křiklavé, je v tygrově přirozeném prostředí úplně nenápadné.

Tygr indický (bengálský)
O něco menší než je tygr sibiřský je tygr bengálský. Má kratší srst, ocas ke špičce zúžený a živější barvu. Jeho domovem je v Indii od Himaláje až po mys Komorin na jižním cípu Indie.


Tygr čínský a tygr kaspický
K pevninským rasám patří i tygr čínský a tygr kaspický. Delší a hustší srst, pruhy nikoli černé, ale hnědočerné má tygr kaspický.


Tygr sumatránský
Tygr sumatránský je nejmenší z tygrů ostrovních. Žije na ostrově Sumatra. Je sice malý, ale krásně zbarvený. Jeho srst je sytě oranžově červená se silnými černými pruhy. Tygr je tou nejnebezpečnější a nejdokonalejší šelmou, protože má velmi dobré životní i tělesné vlastnosti a schopnosti. V přírodě nemá žádné nepřátele. Ohrožuje ho jedině člověk s dokonalými zbraněmi.





Lev Pustinný

jako výsledek více než 60 milionů let vývoje řádu šelem představuje spolu s ostatními kočkovitými šelmami nejlepší formu adaptace k lovu mezi pozemskými savci. Výjimečné postavení lvů mezi kočkovitými šelmami je dáno tím, že jako jediné kočky vytvářejí trvalá uskupení více jedinců s pevnými vazbami mezi jeho členy - smečku (také nazývanou tlupa). Kombinace rychlosti rychlosti, síly, hbitosti a množství, spolu s mimořádnou přizpůsobivostí zajišťuje těmto převážně nočním predátorům nadvládu nad Africkými savanami.
Snad žádná velká kočka není mezi lidmi tak známá jako " král zvířat ", lev (Panthera leo). Od ostatních velkých koček se lvi v mnohém liší. Vyvinul se u nich výrazný pohlavní dimorfismus - samci jsou nejen větší, ale mají i nápadnou hřívu.


Dospělí lvi jsou jednobarevní a na konci ocasu mají štětičku dlouhých chlupů. Navíc jsou to jediné kočkovité šelmy, které žijí společensky ve větších tlupách


Jaguár

je často zaměňován s Leopardem. V závislosti na tom, o jaký poddruh se právě jedná má podobnou, hnědo-žlutou základní srst která je charakteristicky značkována tmavými rozetami. Jaguár má poměrně mohutnější hlavu a kratší nohy. Má i kratší ocas. Leopard nosí dlouhý ocas špičkou vzhůru. Velikostí a základním zbarvením se obě šelmy neliší.

Jaguár žije hlavně v Jižní Americe. V Severní Americe se s ním setkáváme jen v jižních státech. Způsobem života se podstatně neliší od svých ostatních příbuzných. Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Podobně jako tygr se rád koupe a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky.

Jaguár útočí na člověka jen tehdy, je-li poraněn. Jinak se mu jako ostatní šelmy vyhne. Rád pobývá u vody, kde číhá na svou oblíbenou kořist, na velké hlodavce - kapybary. Jinak loví i jiné větší savce, jako jsou tapíři a velká domácí zvířata. Nepohrdne však ani ptáky a drobnými živočichy.

Gepard

O gepardovi se mluví jako o chrtovi mezi kočkovitými šelmami. Ploché, štíhlé tělo, dlouhé nohy, malá kulatá hlava - to vše svědčí o tom, že je předurčen rychlému běhu. Je to sprinter jak se patří, mezi savci je vůbec nejrychlejší. Na krátkém úseku dokáže běžet rychlostí přes 110 km/hod. Svou kořist vyhlíží z nějakého vyvýšeného místa, pak prudce vyrazí a spoléhá na moment překvapení. Nepodaří-li se mu oběť dostihnout, nechá ji být.


Gepard byl v minulosti rozšířen ve velké části Afriky a také Asii. Perští indičtí vládcové s oblibou chovali na svých dvorech ochočené gepardy, zvlášť cvičené pro chov gazel. Dnes jsou gepardi v Asii s největší pravděpodobností vyhubeni. V Africe žijí hojněji už jen v jihozápadní a východní části světadílu. Ani tady to nemají lehké a přes zákonnou ochranu je pronásledují zejména farmáři.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Jestli jsi tu byl/a klikni

Klik! 100% (502)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama